Jak na zamlženou masku?

29. 8. 2021

Koupil sis novou masku a stále se ti mlží? V tomto článku najdeš několik rad jak připravit novou masku na potápění či šnorchlování tak, aby se ti už nemlžila.

ALBE | Jak na zamlženou masku?

Asi každý z potápěčů zejména v začátcích zažil nežádoucí jev mlžení masky, který může být nepříjemný nejen z hlediska omezeného výhledu, ale i dopadu na psychický komfort hlavně u začínajících potápěčů. Neustálé řízené zalévání a čištění masky pod vodou nepřináší příliš mnoho radosti a může i odvádět pozornost od stanoveného plánu ponoru, nebo se projeví například zvýšenou spotřebou zásoby dýchacího média. 

My si pod hladinou rádi užíváme komfort s neomezeným výhledem na všechnu krásu, kterou vodní prostředí ukrývá, proto jsme sepsali krátký článek s tipy a triky jak ošetřit novou potápěčskou masku.

Proč je třeba ošetřit novou masku? 

Každou novou masku je třeba před prvním použitím ošetřit. Je to z důvodu, že jsou na povrchu masky zachyceny rezidua z výrobního procesu, které je třeba odstranit, aby se předešlo mlžení.

Z našich zkušeností lze říct, že většinu masek se podaří odmastit hned napoprvé. Stává se však i to, že u některých kusů se musí proces odmaštění nejen opakovat, ale také střídat několik metod, pro dosažení požadovaného výsledku.

Jar a roztok jaru s vodou

První a nejšetrnější volbou bývá použití kuchyňského jaru. Lze ho použít samostatně nebo v roztoku s vodou circa 1:1. Přípravek se aplikuje na skla masky z vnitřní strany a kromě skel je vhodné ošetřit i samotnou silikonovou lícnici. Aplikaci lze provést čistými prsty nebo jemnou houbičkou či hadříkem. Přípravek je možné nechat působit několik minut, ale určitě neuškodí nechat ho působit do příštího dne. My doporučujeme dokonce nechat jarovou vodu působit i několik dní – čím déle, tím lépe. Poté je třeba masku očistit proudem sladké vody a přípravek odstranit. Může se stát, že napoprvé s touhle metodou nebudete stoprocentně úspěšní. Pak je třeba proces opakovat. Naše osobní zkušenost je taková, že nám tato metoda fungovala na řadě masek od různých výrobců a nemuseli jsme přistupovat k žádným dalším řešením.

Speciální přípravky

Komerční přípravky fungují na podobném principu jako lidské sliny. Stačí nanést pár kapek na zorníky masky, rozetřít a opláchnout ve vodě. Na sklech zůstane přítomna nanovrstva, která snižuje povrchové napětí mezi drobnými částečkami vody a je odolná proti mlžení. Tyto přípravky jsou netoxické, biologicky odbouratelné a bez alkoholu. Výhodou je déletrvající účinek. Přípravek samozřejmě nijak nepoškozuje silikonovou lícnici. V našem dive centru jsme spokojeni s výrobky značky McNett, kterými ošetřujeme jak naše masky, tak i masky zákazníků.

Zubní pasta

Velmi dobře  může na ošetření masky posloužit i obyčejná zubní pasta. Aplikace se příliš neliší od předchozí metody. Čistými prsty je třeba pastu nanést na skla masky z vnitřní strany a je vhodné se tímto způsobem zbavit nečistot i na vnitřní straně silikonové lícnice. Opět je možné nechat pastu působit po dobu od několika minut až do příštího dne. Pozor na použití pasty s abrazivy nebo leštícími granulemi, které by mohly masku poškrábat. Profesionální masky jsou sice standardně vybaveny odolnými temperovanými skly, ale je zbytečné vystavovat se riziku poškození zorníků. Po ukončení aplikace je třeba masku pečlivě vymýt zejména podél rámečků. 

Ošetření zorníků plamenem

Tuto variantu ošetření zorníků radíme i provádíme jako poslední možnost, kdy selže jar či pasta. 

Existuje několik názorů na ošetření skel masky plamenem. Můžete narazit na skupinu potápěčů pro něž je vypalování skel masky dogmatem a jediným zaručeným způsobem odstranění nečistot z výroby. Ti konzervativnější se spíše přiklání k předchozím variantám. Tak jako tak je možné použití vhodného zapalovače a působení plamene obezřetně vystavit celou plochu zorníků. Je třeba dát velký pozor na to, aby plamen nedeformoval nebo nepoškodil silikonovou lícnici, která je však nehořlavá (alespoň výrobky značky Scubapro). Zčernalé plochy není problém po ošetření umýt či setřít papírovým ubrouskem. Tento způsob je aplikovatelný pouze na masky s kalenými skly. Je zřejmé, že na levné masky z plastu toto není vhodné řešení. Existují názory, že nesprávné použití plamene může oslabit vlastnosti temperovaného skla, které se může stát náchylným k rozstříštění třeba i při vstupu do vody z lodě. Osobně jsme se s tím ještě nesetkali.

A před každým dalším ponorem?

Sliny

Často používaným postupem přímo před samotným ponorem je do masky plivnout a sliny, které působí jako surfaktant, rozmístit po sklech masky. Na sklech se vytvoří tenká vrstva, která snižuje povrchové napětí mezi drobnými kapičkami vody a zabraňuje tak mlžení. Masku je potřeba před nasazením na obličej samozřejmě opláchnout. Pro někoho tento postup může být nepříjemný, ale těsně před ponorem lze použít i specializované přípravky. Četní potápěči i šnorchlisté s touto metodou však nemají sebemenší problém :-).

Zchlazení obličeje

Důležitou předponorovu přípravou před samotným nasazením masky je po jejím opláchnutí i zchlazení obličeje potápěče. Sníží se tím rozdíl teplot obličeje a masky, který by taky mohl způsobovat mlžení.

Další metody 

Internet je plný dalších rad a méně konvenčních a prověřených metod, které lze okrajově zmínit, ale ne doporučit. Je na vašem posouzení zda chcete na vaši masku aplikovat med, colu, roztok vody se solí, roztok popelu s vodou nebo třeba syrovou nastrouhanou bramboru. 

Masky Scubapro zakoupené v ALBE 

Pokud jste si zakoupili masku Scubapro přímo v ALBE nebo v e-shopu Diving.cz a maska se i po použití nepřestává mlžit, máme pro vás řešení. Zastavte se za námi na prodejnu a my vám zdarma masku vyčistíme a vyleštíme speciálním přípravkem nebo popř. vypálíme skla plamenem.

Věříme, že pro vás byl tento článek přínosný a přejeme mnoho šťastných chvil pod vodou s perfektním výhledem.

Další články